infoikoniInfo
valmistumishattuikoniKoulutus-polkuja
liekki-ikoniSavostamon sytyttävimmät

Matkailu- ja ravintola-ala

Matkailu- ja ravintola-ala eli tuttavallisemmin mara on hyvä valinta

Mara-alan makuun pääset nopeasti tutkinnon osia opiskelemalla. Voit jatkaa matkaa vaikka kokiksi, tarjoilijaksi tai matkailuyrityksen elämystaikuriksi. Alalla voit edetä uusiin tehtäviin myös markkinoinnin, johtamisen tai kehittämisen parissa. Mikä parasta, opiskelu on joustavaa; voit opiskella joko päiväopintoina tai omaan tahtiin työn ohessa.

Kala-annos lautasella ja viinilasi.

Millainen työ sinua kiinnostaisi?

Valitse alta mieleisesi teemat ja sitten vaan eteenpäin! Muista, että voit poimia matkaeväitä eri teemoista ja räätälöidä juuri itsellesi sopivan polun!
Elämykset ja matkailu
Ruoka ja juoma
Asiakaspalvelu
Puhtaanapito
Johtaminen ja kehittäminen

Pade Palveluosaaja

Opiskelemalla nämä pääset Padeksi Paden paikalle:
  • Hotellin vastaanottopalvelut 40 osp
  • Asiakaspalvelu ja myynti 25 osp
  • Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
  • Kahvilapalvelut 10 osp

Helga Hostaaja

Näillä hostaat jo ihan Helgana:
  • Hotellin vastaanottopalvelut 40 osp
  • Majoituspalvelut 15 osp
  • Juomien myynti ja tarjoilu 25 osp
  • Kahvilapalvelut 10 osp
  • Kokouspalvelut 15 osp

Carlos Concierge

Näillä Carlosin hommat pysyy näpeissä:
  • Hotellin vastaanotossa toimiminen 45 osp
  • Ohjelmapalvelujen toteuttaminen 45 osp
  • Kokous ja kongressipalvelutehtävissä toimiminen 25 osp
  • Asiakas ja sidosryhmäsuhteiden hoitaminen 40 osp

Ammatillisessa koulutuksessa opetuksen ja ohjauksen määrä on vähintään 12 tuntia osaamispistettä kohti. Tuntimäärä voi muuttua tästä ylös- tai alaspäin riippuen opiskelijan oppimisvalmiuksista ja yksilöllisistä valinnoista.
Opiskelijan tarvitseman opetuksen ja ohjauksen määrä arvioidaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laadinnan yhteydessä. HOKS:n laatii yleensä opettaja tai opinto-ohjaaja yhdessä opiskelijan kanssa.

Nopeasti työhön tutkinnon osia opiskelemalla

Opiskelemalla ammatillisen koulutuksen tutkinnon osia hankit täsmäosaamista ja parannat mahdollisuuksiasi työllistyä nopeasti.
  • Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
  • Kahvilapalvelut 10 osp
  • Lounasruokien valmistus 40 osp
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
  • Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 15 osp 
Näitä voit opiskella esimerkiksi Esedussa Mikkelissä tai Pieksämäellä.
Jos suuntaat mara-alan kesätöihin, Kesäksi töihin -koulutuksen kautta opit tarvittavat taidot ja saat lisää varmuutta alan tehtäviin.

Koulutukseen kuuluu verkko-opintoja keväällä ja lähiopetusta ennen kesäsesongin alkua. Jos työskentelet ravitsemuspalveluissa, muista myös hygieniapassi- ja anniskelupassikoulutukset!

Koulutusta järjestää Ammattiopisto Samiedu Savonlinnassa.

Millaista on mara-alan opiskelu? Opiskelijat kertovat

Opinnoista ei valmistuta vain yhteen tehtävään vaan voit tehdä kymmeniä eri työtehtäviä."
Eetu
mara-alan opiskelija
Opintojen ja työn yhdistäminen eli monimuoto-opiskelu on sujunut tosi kivasti."
Saija
mara-alan aikuisopiskelija

Vaihtoehtoja jatko-opiskeluun mara-alalla

Jatka mara-polulla ja etene urallasi.
Entä jos syventäisit tietojasi ja taitojasi avoimen ammattikorkeakoulun opinnoilla jo toisen asteen opintojen aikana? Se avaa myös väylän hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun.Lue lisää:
Xamkissa voit opiskella restonomitutkinnon aivan uudenlaisessa oppimisympäristössä. RestoLabissa tulevaisuuden matkailu- ja ruokapalveluprosessit yhdistyvät virtuaalisuuteen ja VR-teknologiaan. Oppiminen tapahtuu hybridisti; RestoLabin kamerat ja etäyhteydet välittävät fyysisen ammattikeittiön tapahtumat myös etäopiskelijoille. Voit siis opiskella melkein mistä ja milloin tahansa!

Syvenny Restonomi (AMK) -opinnoissasi esimerkiksi näihin:
  • Elämykselliset palvelukonseptit
  • Tarinallistaminen ja brändäys matkailu- ja ravitsemisalan palveluissa
  • Henkilökohtaisten palvelujen räätälöinti
  • Data ja sen hyödyntäminen
  • Digiviestintä matkailu- ja ravitsemisalan menestystekijänä
  • Vastuullinen kehittäminen
Yliopistoissa tarjoillaan jatkopolkuja ihmisten ravitsemuksesta, ruokakäyttäytymisestä, elintarviketieteistä sekä ympäristö- ja elintarviketaloudesta kiinnostuneille. Ruoassa on kysymys myös kestävyydestä. Mikä on ruoan tulevaisuus? Mikä on eettistä ja ekologista? Hanki asiantuntemusta ja lähesty ruokakysymyksiä laaja-alaisesti. Osan opinnoista voit suorittaa myös etänä.Poimintoja yliopistokoulutuksista:
Helsingin yliopisto käsittelee ruokakysymyksiä myös Etelä-Savossa, jossa toimii Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Mikkelin yksikkö.

Astetta hohdokkaampia työpaikkoja

Haluatko töihin huippugastronomian pariin? Neljää Saimaa Gastronomy -kohdetta – Tertin Kartanoa, Sahanlahti Resortia, TeaHouse of Wehmaisia ja Hotelli Punkaharjua – yhdistää rakkaus Saimaan ainutlaatuiseen luontoon ja aitoon, puhtaaseen lähiruokaan ja luonnon antimiin.

Kohteet etsivät mm. kekseliäitä kokkeja, taitavia tarjoilijoita, hurmaavia asiakaspalvelijoita ja muita innostuneita tekijöitä. Tutustu Saimaa Gastronomy -kohteiden työpaikkohin.
Ravintola Punkaharjun jälkiruoka-annos, jossa punaista sorbettia.

Tutustu Savostamon koulutusideoihin

Katso minkälaisia koulutuksia Savostamo ehdottaa sinulle maakunnan koulutustarjonnasta. Koulutuksia ruuan ja ravitsemuksen, elämysten ja matkailun sekä puhtaanapidon ja kiinteistöjen parissa on ympäri Etelä-Savoa.
Savostamo logo
Savostamon sytyttävimmät: