Matkailu- ja ravintola-ala
Matkailu- ja ravintola-ala eli tuttavallisemmin mara on hyvä valinta
Mara-alan makuun pääset nopeasti tutkinnon osia opiskelemalla. Voit jatkaa matkaa vaikka kokiksi, tarjoilijaksi tai matkailuyrityksen elämystaikuriksi. Alalla voit edetä uusiin tehtäviin myös markkinoinnin, johtamisen tai kehittämisen parissa. Mikä parasta, opiskelu on joustavaa; voit opiskella joko päiväopintoina tai omaan tahtiin työn ohessa.
Millainen työ sinua kiinnostaisi?
Valitse alta mieleisesi teemat ja sitten vaan eteenpäin! Muista, että voit poimia matkaeväitä eri teemoista ja räätälöidä juuri itsellesi sopivan polun!
Matkailun moniosaajaksi tutkintojen osia opiskelemalla
Tiesitkö, että voit vahvistaa juuri niitä taitoja, joita työelämässä tarvitaan ja joita haluat oppia? Alla esimerkkejä siitä, miten voit koota ammatillisen koulutuksen tutkinnon osista lyömättömän osaamispaketin työllistyäksesi matkailun pariin. Näitä voit opiskella esimerkiksi Samiedussa.
Mikä on osp?
Ammatillisessa koulutuksessa opetuksen ja ohjauksen määrä on vähintään 12 tuntia osaamispistettä kohti. Tuntimäärä voi muuttua tästä ylös- tai alaspäin riippuen opiskelijan oppimisvalmiuksista ja yksilöllisistä valinnoista.
Opiskelijan tarvitseman opetuksen ja ohjauksen määrä arvioidaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laadinnan yhteydessä. HOKS:n laatii yleensä opettaja tai opinto-ohjaaja yhdessä opiskelijan kanssa.
Lähde: OAJ:n artikkeli.
Nopeasti työhön tutkinnon osia opiskelemalla
Opiskelemalla ammatillisen koulutuksen tutkinnon osia hankit täsmäosaamista ja parannat mahdollisuuksiasi työllistyä nopeasti.
Hyödyllisiä tutkinnon osia mara-alalle työllistymiseen
Näitä tutkinnon osia kannattaa opiskella!
- Katu- ja pikaruokapalvelut 10 osp
- Kahvilapalvelut 10 osp
- Lounasruokien valmistus 40 osp
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 osp
- Ravitsemispalveluissa toimiminen 20 osp
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa 15 osp
Näitä voit opiskella esimerkiksi Esedussa Mikkelissä tai Pieksämäellä.
Kesäksi mara-alan töihin?
Hanki valmiudet mara-alan kesätöihin tutkinnon osia opiskelemalla.
Jos suuntaat mara-alan kesätöihin, Kesäksi töihin -koulutuksen kautta opit tarvittavat taidot ja saat lisää varmuutta alan tehtäviin.
Koulutukseen kuuluu verkko-opintoja keväällä ja lähiopetusta ennen kesäsesongin alkua. Jos työskentelet ravitsemuspalveluissa, muista myös hygieniapassi- ja anniskelupassikoulutukset!
Koulutusta järjestää Ammattiopisto Samiedu Savonlinnassa.
Koulutukseen kuuluu verkko-opintoja keväällä ja lähiopetusta ennen kesäsesongin alkua. Jos työskentelet ravitsemuspalveluissa, muista myös hygieniapassi- ja anniskelupassikoulutukset!
Koulutusta järjestää Ammattiopisto Samiedu Savonlinnassa.
Opinnoista ei valmistuta vain yhteen tehtävään vaan voit tehdä kymmeniä eri työtehtäviä."
Eetu
mara-alan opiskelija
Opintojen ja työn yhdistäminen eli monimuoto-opiskelu on sujunut tosi kivasti."
Saija
mara-alan aikuisopiskelija
RestoLabissa opiskelet matkailu- ja palveluliiketoimintaa tulevaisuuden tarpeisiin
Xamkissa voit opiskella restonomitutkinnon aivan uudenlaisessa oppimisympäristössä. RestoLabissa tulevaisuuden matkailu- ja ruokapalveluprosessit yhdistyvät virtuaalisuuteen ja VR-teknologiaan. Oppiminen tapahtuu hybridisti; RestoLabin kamerat ja etäyhteydet välittävät fyysisen ammattikeittiön tapahtumat myös etäopiskelijoille. Voit siis opiskella melkein mistä ja milloin tahansa!
Syvenny Restonomi (AMK) -opinnoissasi esimerkiksi näihin:
Syvenny Restonomi (AMK) -opinnoissasi esimerkiksi näihin:
- Elämykselliset palvelukonseptit
- Tarinallistaminen ja brändäys matkailu- ja ravitsemisalan palveluissa
- Henkilökohtaisten palvelujen räätälöinti
- Data ja sen hyödyntäminen
- Digiviestintä matkailu- ja ravitsemisalan menestystekijänä
- Vastuullinen kehittäminen
Jatkopolkuja yliopistossa
Yliopistoissa tarjoillaan jatkopolkuja ihmisten ravitsemuksesta, ruokakäyttäytymisestä, elintarviketieteistä sekä ympäristö- ja elintarviketaloudesta kiinnostuneille. Ruoassa on kysymys myös kestävyydestä. Mikä on ruoan tulevaisuus? Mikä on eettistä ja ekologista? Hanki asiantuntemusta ja lähesty ruokakysymyksiä laaja-alaisesti. Osan opinnoista voit suorittaa myös etänä.Poimintoja yliopistokoulutuksista:
- Kandiohjelmat
- Maisteriohjelmat
- Erillisiin ruoka-alan yliopisto-opintoihin hakeminen
- Ravitsemustiedettä avoimen yliopiston opintoina Mikkelin kesäyliopistossa
- Ruoka 1.0 verkkokurssi avoimessa yliopistossa (MOOC)
- Ympäristö- ja elintarviketalouden tutkimus ja ajankohtaiset kysymykset (MOOC)
- Avoimen yliopiston tarjontaa (Helsingin yliopisto).
Helsingin yliopisto käsittelee ruokakysymyksiä myös Etelä-Savossa, jossa toimii Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin Mikkelin yksikkö.
Haluatko töihin huippugastronomian pariin? Neljää Saimaa Gastronomy -kohdetta – Tertin Kartanoa, Sahanlahti Resortia, TeaHouse of Wehmaisia ja Hotelli Punkaharjua – yhdistää rakkaus Saimaan ainutlaatuiseen luontoon ja aitoon, puhtaaseen lähiruokaan ja luonnon antimiin.
Kohteet etsivät mm. kekseliäitä kokkeja, taitavia tarjoilijoita, hurmaavia asiakaspalvelijoita ja muita innostuneita tekijöitä. Tutustu Saimaa Gastronomy -kohteiden työpaikkohin.
Kohteet etsivät mm. kekseliäitä kokkeja, taitavia tarjoilijoita, hurmaavia asiakaspalvelijoita ja muita innostuneita tekijöitä. Tutustu Saimaa Gastronomy -kohteiden työpaikkohin.