Oppiminen tarjoaa onnistumisen kokemuksia kaikille. Etelä-Savossa saat kaikkeen opiskeluun tarvitsemasi tuen niin, että oppiminen onnistuu!
Me kaikki opimme eri tavoilla ja meillä jokaisella on omat vahvuutemme. Joskus tarvitsemme yksilöllistä tukea ja ohjausta, jotta opiskelu onnistuu.
Oma jaksaminen, koettu stressi, elämäntilanne ja hyvinvointi vaikuttavat merkittävästi opiskeluun ja oppimisen haasteet voivat heikentää motivaatiota. Motivaatiota voidaan kasvattaa muun muassa edistämällä opiskelutaitoja ja suunnittelemalla opintojen työmäärää itselle sopivaksi.
Onnellisuusoperaattori
ammattilainen tulevaisuudesta
Jo muutamalla pienellä asialla opintoihin voi saada vauhtia
Rauhallinen opiskeluympäristö
Aikataulujen joustavuus ja opiskelun suunnittelun tuki
Pienryhmäopiskelu
Aistikuorman huomiointi tiloissa, työskentelyssä ja keskittymisessä
Tukea tehtävien suorittamiseen lisäajalla, rauhallisella tilalla, suullisella tentillä ja käyttämällä tietokonetta kirjoittamisen apuvälineenä
Tutustumiset ja koulutuskokeilut
Työpainotteinen opiskelu
Teknisten apuvälineiden hyödyntäminen
Yhdenvertainen opiskelu ja oppimisympäristö kuuluvat kaikille. Opintosi voivat edistyä suunnitellusti, vaikka sinulla olisi oppimisvaikeus, sairaus tai vamma, erilainen kieli- ja kulttuuritausta tai muita opiskeluun mahdollisesti vaikuttavia asioita.
Oppimisen tuella on monta nimeä
Välillä on vaikea tietää, mitä sanaa tulisi käyttää, kun puhutaan oppimisen tuesta eri koulutusasteilla. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – niinhän sitä on tapana sanoa.
Peruskoulussa on tukimuotoja on kolme: yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Lukiossa puolestaan on erityisopetusta. Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijat saavat erityistä tai vaativaa erityistä tukea. Vaativaa erityistä tukea tarjoavat ammatilliset erityisoppilaitokset. Etelä-Savossa tästä huolehtii Ammattiopisto Spesia Pieksämäellä. Korkeakouluopinnoissa opiskelijoilla on mahdollisuus saada opintoihinsa yksilöllistä tukea.
Kuka? Mitä? Missä?
Tarinoita ja tietoa – tutustu tarkemmin eri koulutusasteilla tarjottavaan tukeen. Toimi näin ja näet kaikki kortit:
Tietokoneen käyttäjä: vieritä korttien alla olevaa palkkia vasemmalta oikealle.
Kännykällä: vedä uusi kortti esiin näytön oikeasta reunasta.
Tuki peruskoulussa
Tuki lukiossa
Tuki ammatillisessa koulutuksessa
Tuki ammatillisessa erityisoppilaitoksessa
Tuki korkeakoulussa
Valitse peruskoulun jälkeen sopiva koulutus erityisen tuen tarpeen mukaan
Erityisen tuen tarvetta ja vaikuttavuutta arvioidaan säännöllisesti. Opiskelijan tarpeisiin ja tavoitteisiin sopiva opiskelupolku ja oikeanlainen tuki varmistavat opintojen sujumisen. Peruskouluopintojen pohjalta voit miettiä, minkälainen tuki olisi sinulle sopivaa jatkossa.
Erityinen tuki toisella asteella
Millaista tukea opiskeluun saa toisella asteella? Mitä eroa on erityisellä tuella ja vaativalla erityisellä tuella?
Mikä TUVA? Mikä TELMA?
Valmentavia koulutuksia on kahdenlaisia: TUVAsta eli tutkintoon valmentavasta koulutuksesta polku johtaa kohti ammatillisia opintoja. TELMA eli työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus auttaa oppimaan arjessa ja itsenäisessä elämässä tarvittavat valmiudet ja sopivia löytämään työtehtäviä.
Ohjausta ja tukea myös muille kuin opiskelijoille
Ohjaamosta eteenpäin
Ohjaamo on paikka, josta saa apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Useat Ohjaamot eri puolilla Suomea tarjoavat tietoa sekä ohjausta nopeasti ja tarpeiden mukaan alle 30-vuotiaille.
Työpajatoiminta – jos onnistun täällä, voin onnistua muuallakin!
Työpajatoiminta on tarkoitettu nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat tukea löytääkseen oman polkunsa. Nuorten työpajatoiminta on suunnattu erityisesti alle 29-vuotiaille.
Valmennus työpajalla tähtää tulevaisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa uuden oppimista ja jo opitun tunnistamista. Tekemällä itse vahvistetaan käytännön taitoja. Tavoitteena on onnistua ja huomata, että kyllä meistä jokainen osaa jotain!